اهمیت بهرهگیری از ابزارهای مشتقه در تجهیز منابع مالی بخش تولید، بهخصوص برای صنایع خودروسازی و قطعهسازی در چیست؟
بازار سرمایه در ذات خود، بستری برای تامین مالی صنعت و تولید از طریق ابزارهای نوین مالی از جمله ابزارهای مشتقه است. در اقتصاد ایران که حجم نقدینگی در حال افزایش است -نقدینگی در بهمن ۱۴۰۳ به ۱۰ هزار همت رسیده - ضروری است این منابع بهجای هدایت بهسمت فعالیتهای سوداگرانه، در خدمت بخش واقعی اقتصاد قرار گیرد. یکی از مهمترین راهکارها برای کاهش فعالیتهای غیرمولد در بازارهای سفتهبازی، توسعه ابزارهایی است که مستقیم بهتجهیز منابع مالی بنگاههای تولیدی از جمله صنایع خودروسازی و قطعهسازی منجر میشود.
چگونه میتوان از حداکثر پتانسیل بازار سرمایه برای تامین مالی صنعتخودرو بهره برد؟
در این رابطه، توجه صرف به بازار ثانویه نباید ما را از هدف اصلی بازار سرمایه که همان تامین مالی است، دور کند. بنابراین کارایی بازار سرمایه در گرو عملکرد موثر در تجهیز منابع مالی است و در این مسیر، قوانین و مقررات و نیز عملکرد نهاد ناظر نقش کلیدی دارند. ما هنوز در مراحل ابتدایی استفاده از ابزارهای مشتقه هستیم.
در حال حاضر وضعیت بازار مشتقه را چگونه ارزیابی میکنید؟
در حال حاضر، بخش بزرگی از معاملات بازار سرمایه به مبادلات سهام اختصاص دارد و سهم ابزارهایی مانند اختیار معامله (آپشن) و قراردادهای آتی (فیوچرز) ناچیز است. درحالی که در بورسهای پیشرفته جهان، ابزارهای مشتقه بیش از ۸۰ درصد حجم معاملات را بهخود اختصاص میدهند. این درحالی است که در این رابطه باید فرهنگسازی صورت گیرد و ارتقای سواد مالی نیز محقق شود؛ چراکه بازار مشتقه، بازاری تخصصی است.